Pata Negra varkenswangen op de Barbecue.
Bij varkenswangen denken we natuurlijk aan een heerlijke stoofpot. Maar ook op de BBQ kunnen ze verrassend lekker zijn. Niet kort gegrild natuurlijk maar Low & Slow, zoals je een pulled pork zou maken.
Ingrediënten
- Iberico Varkenswangen
- Knoflook poeder
- Zout
- Zwarte peper
- Bruine suiker
- Olijfolie/Sesam olie
- Kaneel
- Chilipoeder
- BBQ saus
- Spray (1/3 cranberry azijn + 2/3 water) – Apple cider is ook gewoon goed
- rookhout
Werkwijze
- Goed spoelen onder koud lopend water en dep ze daarna af met een keuken papiertje.
- Strooi wat zout aan beide kanten van de varkenswangen.
- Daarna de bruine suiker, knoflook poeder, kaneel, zwarte peper en chili poeder.
- Druk de kruiden goed in de varkenswangen en laat deze staan voor ongeveer een half uur/uur (je kunt ze ook een dag van te voren kruiden voor meer smaak).
- Dan kun je gelijk de BBQ aansteken en daarna de spray maken van water en cranberry azijn of je eigen mix
- Als de BBQ op temperatuur is dan leg je de varkenswangen er op en laat je ze roken c.a 150 min. Dit vraagt wat oefening. Je moet uitgaan van 3 criteria: de kleur, interne temperatuur en malsheid. Dit betekent dat je het vlees niet te donker of droog wil laten worden voor dat je het gaat inpakken.
Let op! Ieder stuk vlees is weer anders. Sommige stukken zijn eerder mals bij de gewenste temperatuur en sommige wat later. Test de gerookte iberico varkenswangen met je thermapen en kijk of die er lekker door heen glijdt. zo niet dan laat je ze nog even liggen.