STOOFPOTJE VAN HERTENKALF
recept in samenwerking met de BBQ Academy zoals geproefd in de GustorWorkshop "Wild op de BBQ"
INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN
1.2 kg stoofvlees van hertenkalf
4 sneetjes gerookt spek (minimum 0,5 cm)
250 g champignons
3 dikke uien
1 fles rode wijn
1 eetlepel bloem
3 eetlepels bosbessenconfituur
1 eetlepel scherpe mosterd
2 kruidnagels, 5 jeneverbessen
1 kaneelstokje, 10-tal zwarte peperbolletjes
enkele blaadjes laurier en tijm
BEREIDING
Smelt een klontje boter in een dutch oven en geef
de stukken hertenkalf een korstje. Bak niet teveel
vlees in één keer en roer niet voortdurend in de
pan. Haal het vlees eruit wanneer gekorst.
Pel de uien, halveer ze en snij ze in grove snippers.
Stoof de snippers ui in de hete boter en laat
karameliseren. Roer geregeld in de pot, zodat de
uien niet verbranden. Haal ze uit.
Snij het spek in reepjes van zo’n halve centimeter
breed en bak de stukjes spek goudbruin.Maak de
paddenstoelen schoon (indien nodig) en snij elke
champignon in kwarten. Bak de paddenstoelen mee
met de reepjes spek. Bestrooi met bloem en laat
bakken.
Blus met de rode wijn en roer de aanbaksels los.
Vervolgens voeg je de uien en het vlees opnieuw
toe. Verzamel intussen enkele takjes tijm en wat
laurierblad. Bind de kruiden samen met wat
keukentouw, en doe de kruidentuil in de pot met ui,
spek en paddenstoelen.
Voeg een kaneelstok toe en stop de rest van de
smaakmakers in het thee-ei. Voeg tenslotte nog de
bessenconfituur en de scherpe mosterd toe.
Plaats het deksel op de (ovenvaste) pot en zet deze
in de voorverwarmde kamado van 140°C. (Je kan
het gerecht ook klaarstoven op een zacht vuur. Let
er dan wel op dat je regelmatig even in de bereiding
roert.
Nu moet het vlees botermals worden, wat de nodige
tijd vraagt. Reken zo’n 2 uur gaartijd (of langer)om
het beste resultaat te verkrijgen.
Eet bij voorkeur de dag nadien. Bvb. met een
witlofslaatje.