Thuislevering bij particulieren dagelijks van dinsdag tot en met zaterdag.

Vers versneden
gekoeld bij u
thuis geleverd.

Ribben klaarmaken als een BBQ Kampioen !

Ribben klaarmaken als een BBQ Kampioen !

Van wie kan je het best leren barbecueën? 

Wel, wij dachten om echte BBQ-kampioenen aan het woord te laten!

Dimitri Zetzsche vormt samen met Tom Bertels het Barbecoa BBQ team. Sinds de opstart in 2022 behaalden ze meerdere titels en werden ze op enkele Wereld Kampioenschappen uitgenodigd om mee te strijden met de wereldtop in de USA. 

 

Zo behaalden ze afgelopen Maart de 13de plaats op het Wereld Kampioenschap SCA in de categorie ribben in Forth Worth Texas. 
  • Belgisch Kampioen Barbecue Ribs in ‘22
  • Vice Belgisch Kampioen Barbecue Ribs in ‘23
  • Vice Belgisch Kampioen Barbecue Pork in ‘23
  • Vice Belgisch Kampioen Barbecue Steak in ‘23
  • Nr. 31  Ribs wereldwijd in ‘23

 

 Wens je hen beter te leren kennen check dan hier hun Facebook & Instragram

  

Recept St-Louisstyle ribs.

In deze blog leer je van de "Belgisch kampioen Low & Slow BBQ in de ribben"  hoe je de ribben van Gustor kan smoken zoals een ware kampioen.

Vergeet de 3-2-1 methode en leg je thermometer aan de kant.

We gaan je leren smoken met gevoel en niet op temperatuur. Want je ribben kunnen technisch gezien de perfecte temperatuur hebben. Maar dat wil niet zeggen dat ze gaar en klaar zijn. 

Benodigdheden

Instructies

Dimitri Zetzsche is aan het woord.

Eerst en vooral gaan we de ribben ontvliezen. Elke rib heeft aan de achterkant een vliesje over de ribben hangen. Als we dit er op laten zitten dan kunnen de kruiden en rook niet goed genoeg in het vlees trekken. Duw de achterkant van je koffielepel voorzichtig tussen het vlies en bot van de rib en beweeg de lepel op en neer totdat je een opening krijgt. Je kan nu het vlies makkelijk losmaken met je vinger, gebruik desnoods een stukje keukenpapier om het vlies beter te kunnen vasthouden.

 


 

 

 

 

 

 

De St-louis ribben zijn al heel goed op maat gesneden en vergen weinig tot geen opkuiswerk. Meestal is het vlees overal even dik aanwezig waardoor je rib gelijkmatig gaat garen. Maar kijk vooral je rib zelf na. In onze situatie hadden we aan één uiteinde van de rib een verdikking. Dit is een stuk vet wat niet gaat wegsmelten tijdens het garen en dit zal dus niet voor een goed resultaat zorgen. We leggen de platte kant van een goed scherp mes plat op de rib en snijden, parallel met de ribbetjes, het vet weg. 

 


st louis style ribs

 

 

st louis style ribs

 

 

Hierna gaan we de ribben in de rub zetten. We gebruiken geen binder (vb: mosterd) op de ribben zodat de kruiden zouden blijven plakken. We hebben de afgelopen jaren ribben gemaakt met en zonder binder. Ik kan je vertellen dat er geen verschil is. 


We beginnen met de onderkant van de rib, de zijde waar we het vlies hebben verwijderd. Bestrooi deze rijkelijk met de Meatpal BBQ kruiden en laat de kruiden intrekken op het vlees.

 

We noemen dit ook wel “de kruiden laten zweten”.

 

Voldoende laten intrekken is belangrijk, anders zullen de kruiden er af vallen. Druk de kruiden gerust een beetje aan met je handen en laat ze daarna zeker 30 minuten rusten.

  

 

 

 

 

Wanneer de kruiden goed ingetrokken zijn aan de achterkant, doen we hetzelfde aan de voorkant. Laat de kruiden opnieuw lang genoeg intrekken. Ook hier reken ik op minimum 30 min.

 

Wist je dat: de kruiden gaan zweten omdat het zout in de rub vocht van het vlees gaat onttrekken. Het zout zal er ook voor zorgen dat de eiwitcellen van het vlees veranderen (denaturing) waardoor het vlees tijdens het garen beter vocht vasthoudt.

 

 

St Louis-style ribs

 

 

Wanneer de kruiden ook aan de bovenkant goed zijn ingetrokken leggen we de rib in het midden op de grill.

We smoken onze rib hier op een Weber EX6 Pellet smoker die ingesteld staat op 120°C. Je mag, en kan, de rib op een lagere of hogere temperatuur maken. Maar 120°C op de EX6 is voor mij de ideale temperatuur voor een rib.


Sluit de klep van de smoker en laat deze zeker gedurende een uurtje toe. Na een uur gaan we voor de eerste keer kijken. De rook en de impact van de hitte op het vlees moet nu zijn werk doen zodat we een bark vormen.


Wanneer je met vinger de kruiden niet meer van de rib kan wrijven is de bark zich aan het vormen. Dit is ook het moment dat we de rib gaan benevelen (sprayen) met water.

 

St Louis-style ribs

 

Het is een misverstand dat we een rib, of eender welk stuk vlees, sprayen om smaak toe te voegen. Kan je smaak toevoegen door te sprayen? Ja. Wanneer je gaat sprayen met pure whisky of Worcestershire saus zal je dit wellicht proeven…

 

We sprayen voornamelijk om de vorming van bark te stimuleren en om een betere rooksmaak te krijgen. Rook bijt zich vast op koude, vochtige oppervlakken. Naarmate je vlees langer op de BBQ ligt wordt het warmer en droger waardoor de rook zich minder goed kan hechten. Daarom koelen we het vlees af en maken we het nat door te sprayen met drinkwater.

 

 

 

 

 

 

 

St Louis-style ribs

 

Herhaal het sprayen tot je rib een zwoele donkerrode kleur krijgt. Het doel is om een kleurpatroon te krijgen zoals mahoniehout.

 

St Louis-style ribs

 

Wanneer je de gewenste kleur hebt zal je rib nog niet voldoende gaar zijn. Maar de rib langer laten liggen op de smoker zal ervoor zorgen dat deze te donker wordt. Daarom gaan we de kleur beschermen door de rib in te pakken (wrappen) in ALU-folie. De wrap zal ervoor zorgen dat de rib gaar zal stomen. Dit versnelt het kookproces.

 

In de wrap kan je van alles doen, maar dit recept is een goede basis waarop je kan  vertrouwen en verder bouwen. Je kan het pikanter, zoeter of zuurder maken.

 

Leg een ALU-vel op tafel en bestrooi deze met (tip: Als je dun ALU-papier hebt, dan gebruik je 2 of 3 vellen.): 

  1. lichtbruine suiker. 

  2. Op de suiker breng je rijkelijk honing aan.

  3. Over de honing strooi je de Meatpal BBQ kruiden

  4. Over de kruiden besprenkel je de Barbecue Red Sauce

  5. Leg de rib met de vleeskant naar onder.

  6. Over de rib besprenkel we opnieuw honing

  7. Over de honing gieten we een beetje Barbecue Red Sauce

  8. En als laatste leggen we er 3 plakken boter op.

 

 

St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

 

Alle ingrediënten in de wrap gaan samensmelten en het vocht in de wrap zal voor stoom zorgen. Vouw het pakket toe zodat de stoom in de wrap blijft. Wees voorzichtig dat de ALU-folie niet scheurt, anders moet je opnieuw beginnen. De stoom moet in de wrap blijven. 

  1. Vouw de onderste helft over de rib

  2. Vouw daarna de zijkanten naar binnen. 

  3. En als laatste vouw je bovenste helft over de rib.


 

recept St Louis-style ribs

 

 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

Leg de rib nu terug op de pellet smoker en verhoog de temperatuur naar 140°C. Zoals je merkt koken we op twee verschillende temperaturen. 120°C in de eerste fase en in de tweede fase verhogen we het met 20°C om het proces te versnellen.

 

recept St Louis-style ribs

 

De bedoeling in de 2de fase is om de rib te garen tot ze botermals is. En dit bedoelen we letterlijk. Na 40 minuten gaan we voor de eerste keer testen of de rib gaar is. Haal het pakket van de smoker, neem een tandenstoker bij de hand en prik tussen de beentjes. Als je geen weerstand voelt, en het voelt alsof je met een tandenstoker in boter zou prikken, dan is de rib volledig gaar en heeft die de perfecte tenderness. Voel je nog wat weerstand en voelt het dus niet als boter? Dan moet de rib langer in de wrap blijven garen. Doe het pakket toe en leg het terug op de smoker. Herhaal de controle elke 20 minuten tot als de rib klaar is.

 

recept St Louis-style ribs

 

 

 

 

 

Alvorens ze op te eten gaan we in de laatste fase de rib afwerken. Verlaag ondertussen je smoker naar 120°C. Open de verpakking van de rib en vouw de zijkanten op tot je een soort van ALU-bootje krijgt. Giet nu een scheut van de Barbecue Red Sauce over de rib en wrijf de saus met een boterborstel uit over de rib. 

Tip: gebruik geen siliconen borstel want deze laat strepen na op je vlees. Een boterborstel heeft fijne haren en laat geen strepen na.

 

 

recept St Louis-style ribs



 

recept St Louis-style ribs

 

recept St Louis-style ribs

 

Leg de rib, in de ALU-folie die opgevouwen is als een boot, terug op de smoker. En laat de saus gedurende 7-10min glazen. Werk je op een Kamado? Gooi een beetje extra rookhout op zodat de saus de rook kan opnemen. 

 

Je rib is nu volledig gaar en volgens de regels van de kunst gekookt.

Test of je het goed hebt gedaan door een botje van de rib te snijden en hierin te bijten. Kan je makkelijk een hap van de rib bijten zonder dat al het vlees van het bot komt? Dan is alles perfect.


Komt al het vlees mee als je er in bijt: dan is de rib overcooked en dus te gaar. Dat kan lekker zijn, maar niet de bedoeling.

 

Komt het vlees moeilijk los: dan is de rib niet lang genoeg gegaard en is je priktest met de tandenstoker mislukt.

 

Voor vragen over dit recept of over barbecueën mag je me altijd via mijn social media contacteren: Facebook & Instragram

 

recept St Louis-style ribs

 

 

recept St Louis-style ribs

 

 

 

 

 

 

 





  • Levering

    OPGELET AUB: TIJDENS DE EINDEJAARSFEESTEN GELDEN ANDERE DAN NORMALE LEVERDAGEN EN UITERSTE BESTELUREN. ZIE HIERVOOR ONZE INSPIRATIEPAGINA

    Wij leveren bij u thuis of op het werk (overal in de BENELUX en FRANKRIJK!) op DINSDAG-WOENSDAG-DONDERDAG-VRIJDAG en ZATERDAG. Bestellen kan tot 9u  daags voordien. Op zeer drukke dagen kan dit uur vervroegd worden. Uw bestelling dient minimaal 80 euro te bedragen

    Voor 9.00 uur 's morgens besteld, is voor 20.00 uur geleverd de volgende dag. Er wordt geleverd van dinsdag tot en met zaterdag. Bestellen voor een latere leverdatum kan natuurlijk ook door uw keuze te maken in onze leverkalender.  U kan kiezen voor de standaardverzending met levering tussen 8.00u en 20.00u of u kan een tijdsblok kiezen op de website. Koos u geen tijdsblokoptie dan wordt uw bestelling standaard geleverd tussen 8u en 20u. Daarvoor gaan wij een contract aan met de koerierdienst om te leveren tussen 8u en 18u. We weten immers dat de chauffeurs gedurende de dag soms wat vertraging oplopen. Het verwachtte uur van levering die u krijgt van de koerierdienst is nooit een absolute zekerheid. Wenst u de levering nog op dezelfde dag als avondmaal te nuttigen dan kiest u best het tijdsblok 'ochtendlevering' als optie. Hoe moet u de tijdsblokken interpreteren? Niet als een absolute zekerheid. Het tijdsblok ochtendlevering zal u zeker garanderen dat u het vlees voor het avondmaal kan serveren, maar niet dat we u een afspraak buitenshuis om 13.15u kunnen garanderen. In de meeste gevallen zal dit wel lukken, maar het is geen zekerheid, er kan vanalles gebeuren onderweg. Een namiddaglevering garandeert dat u pas om 13u dient thuis te zijn. Uren of tijdstippen die afwijken van de door ons voorgestelde mogelijkheden worden wel doorgegeven aan onze koerier maar kunnen nooit gegarandeerd worden.

    Je kan de bestelling volgen via een track&trace-code, die één dag voor levering in je mailbox toekomt. Het Gustor-Pakket wordt onder guarantee verzonden via Dynalogic.  Het door Dynalogic vooropgestelde uur van levering kan in de praktijk, op de dag van levering, wel nog afwijken door vertragingen onderweg. BELANGRIJK: Om wettelijke redenen is het onze koerier verboden bederfelijke levensmiddelen zoals vlees onbeheerd achter te laten. Je hebt geen boek of pak waspoeder gekocht. Onze koeriers doen hun uiterste best om je bestelling goed af te leveren, maar dan hebben we ook jouw medewerking nodig. Ga je plots dringend weg, leg dan een duidelijke boodschap aan je deur, gericht aan Dynalogic (niet aan Gustor), waarin staat bij welke buur ze het pakket mogen afleveren. Zonder dit bericht mogen ze wettelijk (voedselveiligheid) het pakket niet bij een buurman afleveren. En bel ons in dit geval, zodat we de chauffeur kunnen informeren voor de levering. Niet schrikken als u reeds enkele dagen voorafgaand aan uw levering een bericht krijgt van onze koerierdienst DYNALOGIC. Dit betekent absoluut niet dat uw bestelling reeds werd verzonden maar wel dat wij voor de desbetreffende dag reeds een venster hebben gereserveerd op hun routes voor uw pakket. Koerierdiensten zijn soms overbevraagd en op deze manier verzekeren wij ons van een goede levering. Op de dag die voorafgaat aan uw levering krijgt u wel nog een mail van ons dat uw bestelling versneden, verpakt en verzonden wordt.

    Het is niet toegelaten om als klant zelf uw leverafspraak te wijzigen met de koerierdienst. Wijzigingen dienen altijd via Gustor te gebeuren. Uw eigen afspraken met de koerierdienst vallen buiten de verantwoordelijkheid van Gustor

    Wij garanderen een TOPservice inzake gekoelde thuislevering!

    Ons objectief: 100% e-fulfilment, 100% gelaagde leveringen.

    KlIK HIER als je wil lezen hoe dit samen kunnen bereiken!.

    Het is belangrijk te weten dat wij altijd vers en gekoeld verzenden en dus nooit diepgevroren - tenzij anders vermeld op de website. Dankzij de gekoelde verpakking kunnen wij onze klanten een optimale smaakervaring garanderen. Het vlees blijft dus ook gekoeld na levering! Ideaal voor wie aan de receptie van kantoor of werkplaats laat leveren.

     Indien het vlees niet in uitstekende conditie geleverd wordt, krijgt de klant zijn geld terug. Dat is de Gustor-garantie.

  • Afhalen

    Gustor Meat Boutique heeft ook een Pick-Upstore in Koksijde waar bestellingen gratis afgehaald kunnen worden.

      - Pick-up Store : Zeelaan 205 (ingang in de Coosemanslaan, volg de pijlen op de ramen), Koksijde - ma-vr : 10u tot 12u

Geen bevestigingsmail ontvangen? Check dan zeker je spambox! Ook de mail met de track&trace-code kan daar terecht gekomen zijn. Liever de dag zelf al je vlees gehad? Bel ons: +32 473 60 06 22

Bij bewaring onder 7°C garandeert de vacuümverpakking een totale versheid van 8 dagen na ontvangst. Voor alle gevogelte is dit vier dagen bij een bewaring onder de 4°c.

In de diepvries kan je het vlees tot zes maanden bewaren.

Alle producten worden vers - en dus niét diepgevroren verstuurd, tenzij anders vermeld op de website. Geen enkel product werd voorheen al diepgevroren.

Een speciale mededeling in verband met geur, kleur en smaak. Gustor Meat Boutiqueproducten zijn topproducten, meestal gerijpt en altijd boordevol smaak. Indien je nog geen ervaring had met dergelijke producten, zal je ongetwijfeld opmerken dat onze producten meestal een specifieke geur hebben. Ook de iets bruinere, gerijpte kleur is verschillend van het vlees dat je in de supermarkt vindt.

Dit is volkomen normaal. Zo kan een geurloze wijn ook onmogelijk een topwijn zijn, en evolueert de kleur naarmate de wijn langer rijpt.

Omdat we met verse producten werken, kan het zijn dat een product niet meer voorradig is. Hou de website in de gaten of mail ons met de vraag wanneer iets opnieuw beschikbaar is.

Heerlijk (en) vers vlees gegarandeerd, dankzij een combinatie van koeling en isolatie.

Het vlees wordt naar wens op maat gesneden. Meerdere stuks besteld? Die worden eerst individueel vacuüm getrokken, zo blijven hygiëne en veiligheid onderweg gewaarborgd. Het verpakte vlees gaat nadien in een isolerende EPS (piepschuimen) doos, waardoor het vlees in uitstekende conditie blijft tijdens de verzending.

Bij Gustor Meat Boutique hechten we groot belang aan het milieu. De verpakking werd speciaal door ons ontworpen en is absoluut milieuvriendelijk. De bijgevoegde koelelementen zijn perfect herbruikbaar en werden door een onafhankelijk controleorganisme gecertificeerd: niet-giftig en geschikt voor het koelen van levensmiddelen - volledig naar de regels van het FAVV. Mocht je de doos toch willen weggooien, is het goed om te weten dat EPS uitstekend recyclebaar is. U kan eveneeens kiezen voor onze eco-friendly verpakking waarbij enkel de inhoud van de koelbox afgeleverd wordt en de verpakking terugkeert naar Gustor en hergebruikt wordt. Bekijk hiervoor volgende video

Ons vlees wordt nooit diepgevroren verzonden, tenzij anders vermeld op de website.

Om onze klanten de optimale smaakervaring van ons uitzonderlijk vlees te garanderen, verzenden wij altijd vers en gekoeld.

Als we het pakket met normale zending zouden versturen, komt 95% van de leveringen binnen de 24 uur aan, maar 95% is voor ons onvoldoende. Gustor Meat Boutique gaat voor 100%. Onze pakketjes worden per express en met guarantee verstuurd. Dit heeft een prijskaartje, maar onze topproducten verdragen geen half werk. Is het vlees bestemd voor het avondmaal op de dag van levering, neem dan zeker de optie levering tussen 8u en 13u. Vertragingen kunnen altijd optreden. Is deze optie niet genomen dan is een stressloos avondmaal niet gegarandeerd.

Indien het vlees niet in uitstekende conditie geleverd wordt, krijgt de klant zijn geld terug. Dat is onze Gustor-garantie.

Verzendingskosten (incl BTW) voor vers en gekoeld transport

Verzendingskosten voor vers en gekoeld transport

Bestellingen < 150 € > 150 € > 300 €
naar Benelux 10,89 € Gratis Gratis
naar Frankrijk 25 € 25 € Gratis
naar Duitsland 25 € 25 € Gratis
Ophaling Gratis aan ons afhaalpunt in Koksijde (zie volgende stap)

Alle gegeven gewichten op de website van Gustor Meat Boutique zijn globale gewichten die een betaling op voorhand mogelijk maken. Het effectieve gewicht van het vlees kan verschillen, want de bestelling wordt namelijk in zijn totaal nagewogen.

Gustor Meat Boutique garandeert dat het verschil tussen beide nooit groter zal zijn dan 5%. Indien het geleverde gewicht meer blijkt te zijn dan het oorspronkelijk gegeven gewicht, hoeft de klant uiteraard niet bij te betalen.

Mocht het verschil toch groter zijn dan 5%, voorziet Gustor Meat Boutique een terugbetaling in cash.

Het verschil tussen beide gewichten wordt met een aftreksom berekend en daarna vermenigvuldigd met de gemiddelde kiloprijs van de gekochte goederen.

Niet alleen een ras is belangrijk voor vleeskwaliteit, maar ook het 'terroir' waar het beest geleefd heeft en wat het daar te eten kreeg. De Schotse Highlands, de Oostenrijkse Alpen, de bossen van de Landes, … betekenen ongetwijfeld een meerwaarde voor de vleeskwaliteit. Wij zijn constant op zoek naar deze plaatsen, omdat het overduidelijk is dat vlees van een Holsteinkoe, die jaren op een melkveebedrijf in Nederland heeft gestaan, niet te vergelijken valt met hetzelfde dier dat kon grazen op de flank van de Oostenrijkse Alpen.

Onmiddellijk na het bestellen, ontvang je een bevestigingsmail.

Ons objectief: 100% e-fulfilment, 100% gelaagde leveringen.

KlIK HIER als je wil lezen hoe dit samen kunnen bereiken!.


Klantenservice

De klantendienst is elke werkdag bereikbaar van 7.00u tot 18.00u

Gustor is specialist in levering van uitzonderlijk vlees aan particulieren.

Heb je vragen? Dit vinden we heel normaal. Aarzel zeker niet ons te contacteren.

We zijn er voor jou! En...bellen gaat het snelst!


Een echte vakman zal je te woord staan.