Dit gerecht vergt wat bbqmateriaal maar de bereiding zelf is eenvoudig en het resultaat een echte smaakbom!
Met dank aan Jay's barbeque voor de realisatie van dit recept.
BENODIGDE MATERIALEN
- Rookhout
- BBQ naar keuze waar een draai spit op bevestigd kan worden.
- Draai Spit
- Kerntemperatuurmeter
- Hakmolen of cutter
- optioneel: vaccummachine
INGREDIËNTEN
- 1 Poulet de Landes
- 3 tenen Knoflook
- 0,5 tl Kurkuma
- 0,5 tl Venkelzaad
- 1,5 tl Sesam olie
- 3 tl Olijfolie
- 0,5 tl Majoraan
- 2 tl Paprika Puree
- 0,5 tl Komijn poeder
- 1/4 tl chili poeder
- 0,5 tl Gember poeder
- 3 tl zout
- 1 handje vol Peterselie
- 2 takjes Thijm
- 0,5 handje Munt bladeren
- 0,5 handje Koriander bladeren
- 0,5 tl laos Poeder
- 1 tl Zwarte peper
VOORBEREIDING
- Doe de knoflook, kurkuma, venkelzaad, sesam olie, olijfolie, majoraan, paprika puree, komijn, chilipoeder, gember poeder, zout, peterselie, tijm, munt bladeren, koriander bladeren, laos poeder en zwarte peper in de hak molen. (Maak het niet te fijn en zorg ervoor dat er nog wat grovere stukjes over blijven)
- Ga met je vingers en je hand tussen vel en vlees om zo het vel van de kip los te maken. Dit betekent dat je het vel niet eraf haalt maar los maakt van het vlees. Zorg er ook voor dat er bij de poten ruimte overblijft om de marinade aan te brengen.
- Smeer 3/5 van de marinade uit onder het vel van de kip. Leg hierna het vel van de kip goed terug op zijn plaats.
- Smeer 1/5 van de marinade uit over het vel van de kip.
- De kip gaat vervolgens vacuüm voor minimaal 4 uur in de koelkast zodat de marinade goed kan intrekken.
(heb je geen vacuümmachine hebt kan dit ook in een grote ziplock zak en pers goed de lucht eruit).
Bereiding van de Kip aan het Spit
1. Laat de kip minstens 1 uur op kamertemperatuur komen.
2. Steek ondertussen de BBQ aan. Gebruik niet te veel kolen of hout. We willen de kip niet te heet garen of verbranden
3. Leg de kolen aan een kant en als je wilt kun je een lek bakje recht onder de kip leggen. Zo voorkom je dat het vet in je BBQ blijft hangen. Als je een kamado gebruikt dan maakt dit niet zo veel uit want je brand toch alles uit het keramiek omdat de kolen er direct tegen aan zitten. Mensen met een Weber/Kettle zal ik het wel aanraden omdat onder het kolenrooster redelijk wat vet kan blijven hangen waardoor de BBQ vlam kan vatten. Ook kun je in het bakje wat aardappelen, of groenten doen zodat het heerlijke kippenvet daar in druipt en je daar mee gaat koken. Dan heb je ook gelijk een lekker bijgerecht.
4. Rijg de Indiase kip aan het spit en zorg dat hij recht in het midden zit voordat je hem gaat klemmen.
5. Als je de kip hebt geklemd dan leg je eerst wat hout op de kolen en klik je de Indiase kip aan het spit vast aan de motor. En nu draaien maar!
7. De gaartijd zullen we laten afhangen van de kerntemperatuur. Vergeet de motor niet even stil te leggen. De billen hebben we een kerntemperatuur van 78°c nodig, voor de filets (borst) is 75°c voldoende.
8. Haal de kip van het spit, smeer nog de rest van de marinade erover en laat een 5tal minuutjes rusten onder aluminiumfolie. Nu kan je die makkelijk versnijden. Opdienen met een gepofte aardappel of een eenvoudige groene salade.
De kwaliteit van de kip uit de Landes gecombineerd met de bereidingswijze garanderen een uitermate sappig en smaakvol resultaat!
Smakelijk!