Fazantenfilet uit de Polders met Brandysaus
Ingrediënten voor 4 personen
2 grote stengels prei
250 gram verse bospaddenstoelen
3 teentjes look
1 bokaal artisjokbodems
2 dl gevogeltebouillon
2 dl room 100 ml brandy de jerez van Bodegon
Boter
Zout
Peper
Aluminiumfolie
Werkwijze
Was de prei grondig en verwijder het groene gedeelte.
Snij de prei zeer fijn.
Smelt boter en stoof de prei.
Kruiden naar smaak met peper en zout.
Voeg na 5 min stoven 3/4 van de bouillon er bij en voeg er de artisjokken aan toe zodat deze kunnen opwarmen in het vocht.
Smelt boter en laat de pan goed heet worden, zodat je beide kanten van het vlees mooi kan aankleuren.
Kruid op voorhand met zout en zwarte peper.
Zet een deksel op de pan en laat nog 6 min op een zacht vuur verder garen.
Verwijder de boter uit de pan en flambeer met brandy.
Blus met room en verwijder het vlees uit de pan.
Druk op het vlees om de cuisson te controleren. Als deze weinig weerstand geeft, is het saignant gebakken.
Wikkel het vlees in aluminiumfolie. Het is ook de bedoeling dat het vlees nog even kan verder garen in de folie. Het resultaat zal een sappig stukje vlees zijn die toch doorbakken is.
TIP: zorg dat de dampkap UIT staat bij het flamberen
Voeg het stoofvocht (en de bouillon) toe aan de saus en laat inkoken tot de gewenste dikte.
Proeven en bijkruiden naar smaak met peper en zout.
Mocht ze te dik worden, kan je nog wat bouillon toevoegen.
Smelt ondertussen boter om de bospaddenstoelen te bakken. Deze bak je kort en heet in de pan. Kruiden met peper en zout. Voeg look toe, in de laatste minuten zodat deze niet verbrandt.
Dresseren
Gebruik een ronde vorm (ring) en maak zo een bedje van prei waarop je 1 artisjokbodem legt. Daarop komen de bospaddenstoelen. Leg het vlees mooi naast de prei en werk af met wat saus.
Dit recept werd gerealiseerd in samenwerking met Lifestylebooking.be