Ingredienten voor 4 personen.
2 entrecotes van 500gr of één cote à l'os van 1,5kg.
(Hou je van doorbakken vlees, bestel dan 4 entrecotes van 250gr of 2 x cote à l'os van 750gr)
50 cl krachtige rode wijn
3 mooie sjalotten
100 g boter
10cl rundsbouillon
Peper en zout van topkwaliteit.
Bereiding.
Haal het stuk vlees minstens 1 uur voordien uit de koelkast.
Knip het vlies dat zich rondom de entrecote of cote à l'os bevindt op een plaats of 3 door met een schaar.
Laat de wijn heel lichtjes koken gedurende een 10 tal minuten in een kookpotje.
Neem een 2de potje en laat wat boter smelten(niet laten bruin worden), voeg er de fijngesnipperde sjalotten bij, ook wat peper en zout.
Laat de sjalotten even zweten, voeg dan de hete warme wijn erbij samen met de rundsbouillon.
Laat dit geheel zo'n 10tal minuten zachtjes koken.
Laat wat boter heet worden in een pan, voeg eventueel wat olie bij om het verbranden vvan de boter te vermijden. Bak de entrecotes of de cote à l'os langs beide kanten mooi bruin gedurende 2,5 à 4 minuten. Afhankelijk van de dikte en van de gewenste cuisson.
Neem het vlees uit de pan en hou het warm onder alufolie.
Giet het vet uit de pan (restjes niet losmaken), de pan mag terug op het vuur, blus de pan met het mengsel van rode wijn, sjalot en bouillon. Laat even doorkoken, zodat de bodemrestjes mooi loskomen. Als de saus ietwat is ingedikt, haal je de pan van het vuur, voeg enkele klontjes boter toe om de saus te monteren. Even rustig doorroeren met een spatel.
Versnij nu het vlees in dikke schijven, kruidt met versgemalen peper en zout.
De saus mag in laatste instantie over het vlees, of wordt apart opgediend.
woensdag 1 november 2017