Speenvarken op de BBQ.
Het lijkt een hele uitdaging maar het zeker niet moeilijker dan pulled pork of short ribs bereiden.
Wat je vooraf moet weten:
1.Onze speenvarkentjes wegen ca 6kg. Gezien ze ze vrij klein zijn,gemiddeld 65cm lang, kunnen ze, mits wat opspannen, zelfs klaargemaakt worden op een standaard barbecuetoestel van 57cm breed.
2. De speenvarkentjes bevatten heel weinig vet waardoor het zeker van belang is het vel eraan te laten en best ook niet "in" te snijden. Het vel dient om het vlees voor uitdroging te beschermen.
3. Wens je een sappig resultaat, dan ga je best voor Low&Slow.
4. Je kan deze zowel aan het spit als indirect op een genre kamado kaarmaken.
5. Is het varkentje bevroren, reken dan zeker op een ontdooitijd van 48u in de koelkast.
Bealngrijk: beschouw dit recept niet als 'het ultieme' recept. Maar als basis voor uw eigen fantasie of voorkeur. Op het internet vind je nog vele recepten die allen valabel zijn.
Aan de slag nu:
- Maak eerst een vulling: Bestrooi de buikholte met peper en zout. Vul de buikholte met grof gesneden uien, wortelen, appels, knoflook en peterselie. Als de buikholte is gevuld maak je deze dicht met slagerstouw. Zorg ervoor dat de buik goed dicht zit.
- Doe ruim wat grofzout op de huid en masseer dit ook in. Het zout is cruciaal om de huid uit te drogen en een perfecte crackling te creëren. Smeer het varken in met snippers knoflook en olijfolie, zorg dat het er goed in gemasseerd is. Dit zorgt voor meer smaak. Doe ook naar eigen inzicht peper op de huid.
- Wikkel wat aluminiumpapier rond de oortjes zodat die niet te snel verbranden.
- Gebruik je een spit, dan zorg je er zeker voor dat het varkentje goed vast zit en zeker meedraait met het spit. Je kan de pootjes dicht bij het lichaam binden zodat die zeker niet haperen bij het draaien. De gaartijd is moeilijk te voorspellen, alles is afhankelijk van de intensiteit van het vuur, hoe dicht het varkentje boven het vuur hangt etc. Maar minder warm en trager is beter dan hot & fast.
- Zorg ervoor dat de meeste kolen onder de poten en de schouders liggen, omdat dit de dikste delen zijn. De minste kolen liggen onder het midden van het varken.
- Smeer af en toe olijfolie op het varken met een basting kwast om de crackling te verbeteren.
- Gebruik je kamadotype bbq, zorg dan voor een dometemperatuur van ca 107°c. Reken op can 5uur bereidingstijd.
- Het speenvarken is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 70°C of hoger. Gebruik om dit te meten een kerntemperatuurmeter.
- Belangrijk is om het varken naar de plaats waar je het wilt serveren brengt voordat je het spit verwijderd. Het kan zijn dat het varken uit elkaar valt als je dit andersom doet. Zet het roteren uit en gebruik theedoeken of ovenhandschoenen om het spit eraf te halen. Je hebt twee personen nodig om het varken te verplaatsen. Als het varken op de goede plaats ligt kun je het spit verwijderen. Snijd vervolgens het varken aan en serveren maar!