Ibérico rib fingers, als aperitiefhapje of als hoofdgerecht.
Voor dit recept gingen we ten rade bij BBQ kampioen Dimitri Zetzsche van BRAAI BBQ
Rib fingers is het vlees wat tussen de botjes van de spareribs zit. Doordat het vlees ook los is van het bot, heeft het ook wat minder tijd nodig om gaar en super mals te worden. Met 1kg fingers maak je een ideaal aperitiefhapje voor heel wat genodigden of een hoofdgerecht voor een 4tal personen.
- Zorg voor een BBQ met een indirecte opstelling voorverwarmd op130-140°C.
- De ribfingers hebben van nature al heel veel smaak. Deze smaak gaan we accentueren met de "Burger & Steak rub". (https://gustor.be/nl/steak-burger-rub) De combinatie van het zout, peper, look en specerijen in deze rub is ideaal om de natuurlijke, rijke smaak van de ribfingers naar boven te halen. De "Burger & Steak rub" bevat geen toegevoegde suikers en karameliseert dus niet in de pan. Gebruik deze rub gerust op alles in de dagelijkse keuken.
- Doe de ribfingers in een kom en besprenkel deze met de rub. Hier zijn 2 tips om je vlees correct te kruiden:
- Schud de de pot goed alvorens deze te gebruiken zodat alle smaken goed onder elkaar gemengd zijn.
- Besprenkel je vlees op een hoogte van 15 à 20cm. Op deze manier krijg je een mooie, egale, spreiding van je kruiden.
- Laat de kruiden gedurende 30min intrekken op de vlees.
- Leg het vlees nu in de indirecte zone op je BBQ. Combineer de ribfingers met een fruitige houtsoort om een te roken.
- Ondertussen gaan we een sticky glaze maken voor de ribfingers. Doe wat van de Braai Red Sauce (https://gustor.be/nl/bbq-red-sauce) in een kom en verdun die wat appelsap. Je kan ook variatie brengen met andere vloeistoffen, vb: ananassap, perziken ice tea, soja saus..
- De ribfingers hebben zo'n 60-90min nodig om botermals te zijn. Controleer voor de eerste keer na 60min door met een tandenstoker in de ribfinger te prikken. Glijdt de tandenstoker in de ribfinger zonder weerstand en voelt het als boter? Dan is de ribfinger klaar. Is dat niet het geval, dan moet je deze verder laten garen.
- Wanneer de ribfingers klaar zijn doe je ze in een kom en giet je er een beetje van onze glaze overheen. De bedoeling is dat de ribfingers bedekt zijn met een dun laagje van de glaze.
- Leg de ribfingers terug (indirect) op de BBQ en laat de glaze 5-10min hechten.
- De sticky ribfingers zijn nu klaar. Serveer ze als hapje, als een maaltijd samen met krieltjes en groentjes. Of doe ze tussen broodje met augurk en de Braai Red Sauce.
https://gustor.be/nl/steak-burger-rub
https://gustor.be/nl/bbq-red-sauce)