Gekoeld bij u
thuis geleverd.

Chianina

Dat het Chianina-rund tot de verbeelding spreekt is niet verwonderlijk. Het is het oudste ras ter wereld met een ronduit verbluffend uiterlijk : meer dan 2 meter groot (het grootste rund ter wereld) en een parelwitte vacht op een donkere huid.

Bij de Etrusken werd het rund gebruikt om het land te bewerken en diende het ook als godenoffer . Vele eeuwen later behoort de kweek ervan nog steeds tot de meest belangrijke tradities in Toscane.

De fokkers uit de Valdichiana-vallei verenigden zich om de traditionele kweek van de Chianina te beschermen. Dit leidde zelfs tot een ministrieel besluit dat drie fokkerijen aanduidde die zich enkel met de genetische instandhouding van het ras dienen bezig te houden. De stamboomgegevens van elke koe worden bijgehouden in het 'libro genetico' en dit gebeurt nauwkeuriger dan dat van de gemiddelde Italiaan.

Het Chianina-ras is een traaggroeiend ras en de traditionele kweek is er enkel op gericht om een superieure steak te produceren. De kalveren worden geboren met een lichtbruine vacht, de kenmerkende porseleinen kleur krijgen ze pas na een viertal maanden. Hun menu bestaat uit een mengsel van meel, mais, gerst en stro.

Alles is erop voorzien om de dieren zo weinig mogelijk stress te bezorgen. De Toscaanse kwekers beweren hen te verzorgen als waren het hun eigen kinderen.

Wat is nu het eindresultaat van deze ietwat naar folklore ruikende traditie?

Een Chianina-steak is vet- en cholesterolarm, rijk aan ijzer en vitamine B, hij heeft een unieke kruidige smaak en is bijzonder mals.

Voldoende redenen om de Chianina in huis te halen?

Of waagt u zich aan een “bistecca alla Fiorentina”, het Chianina-recept bij uitstek?

Moeilijk denkt u? Oordeelt u zelf...

 

Bistecca alla Fiorentina:

De Chianinasteak wordt ingewreven met olijfolie en langs beide kanten heel kort bruingebakken. Het vlees wordt niet rosé maar echt nog bloederig opgediend, daarna bestrooid met grof zeezout, versgemalen zwarte peper en nogmaals besprenkeld met olijfolie. De echte Toscaan verdraagt hier enkel nog wat schijfjes citroen en een blaadje sla bij. Dit eeuwenoude en eenvoudige recept is een prachtige ode aan de pure smaak van de Chianina.

Wij bieden u de topkwaliteit “selectione Emilia Romagna” aan, 100% raszuivere Chianina!