Gekoeld bij u
thuis geleverd.

Belted Galloway

Het Belted Galloway ras graast, zonder enige tussenkomst van de mens, op de schrale weilanden van West Schotland. De Belties zijn uitermate aangepast aan hun ruwe leefomstandigheden en zijn zeer resistent tegen ziektes. Hun kweek gebeurt dan ook zeer extensief. De koeien hebben een sterk beschermend moederinstinct en de jonge kalveren zijn al van bij hun geboorte zeer vitaal.

Men herkent ze makkelijk aan hun opvallende witte vlek rond hun buik.

 

De oorsprong van het ras ligt in een kruising van Galloway runderen met onder andere Aberdeen Angus en Murray Grey. Reeds vanaf 1862 worden er stamboeken bijgehouden.

 

Op de onvruchtbare Schotse gronden zoeken ze zelf hun voedsel bijeen. Het menu is vezelrijk en bestaat voornamelijk uit schraal gras. De runderen groeien daardoor heel langzaam, ze zijn slachtrijp vanaf 3 à 4 jaar en dit resulteert in vlees van uitzonderlijke kwaliteit: zeer smaakvol, mals, mooi gemarmerd en met weinig waterresten. Hun dieet zorgt voor een uitzonderlijk hoog gehalte aan omega3 en - 6 vetzuren.

 

Gezien de barre leefomstandigheden verwachten we een dikke speklaag, maar de Beltie heeft een uitermate dikke vacht met dicht onderhaar en een lange deklaag die voor de nodige winterwarmte zorgt. Het vlees is mooi dooraderd maar bevat weinig overtollig vet.

 

Een gezond en bijzonder stuk vlees, heel natuurlijk met excellente culinaire kwaliteiten.

Niet verwonderlijk dat de Belted Galloway zo gegeerd is bij de Londense Upperclass .