Home delivery, every day, from Tuesday to Saturday.

Freshly Cut &
Cool delivery
at home

Stressloos BBQ-en zoals een pro.

Stressloos BBQ-en zoals een pro.

Je hebt een heerlijk stuk vlees gekocht bij Gustor maar nu slaat de stress toe. 

We spreken hier over het vlees klaarmaken op de barbecue, maar eigenlijk is dit advies net zo geldig voor het klaarmaken in de pan of op een grill.

Ook voor een gasbbq geldt hetzelfde advies.

Ben je een echte Pitmaster met jarenlange ervaring, dan hoef je niet verder te lezen.

Deze post is bedoelt voor de occasionele BBQ-er die met de pint in de hand, weinig hardware noch voorkennis, toch een leuk resultaat wenst te bekomen.

Je hebt wat vrienden uitgenodigd, je hebt weinig BBQervaring en je bent bang dat je het zult verknoeien.

Je hebt al diverse artikels gelezen ivm directe en indirecte methode, low&slow, high & fast, het klassieke verhaal van het bos en de bomen.

Als je de volgende methode toepast zul je zien dat stress totaal overbodig is.

Wat volgt is geldig voor alle stukken vlees die van nature mals zijn. We spreken hier over Cote à L'os, entrecote, rib eye, iberico pluma, secreto etc... (dus niet voor een pulled pork of brisket). Je wilt gewoon een perfect gebakken stuk vlees.

Basisprincipes

Er zijn 2 zaken die tegelijk moeten lukken:

- je wilt een mooi bruin korstje rondom het stuk vlees

- je wilt de perfecte cuisson en minstens dat het vlees mooi warm is binnenin tot in de kern.

Wat betreft de cuisson: hier vind je de tabel van kerntemperaturen om elke gewenste cuisson te bekomen

Heb je geen kerntemperatuurmeter? Geen nood, het lukt ook wel zonder.

Misschien niet helemaal perfect, maar het resultaat zal er zeker mogen zijn.

Hierna zul je leren hoe je die mooie cuisson bekomt zonder dat het vlees aan de buitenkant teveel gebakken (lees verbrand) is.

De meest gemaakte fout is dat men het vlees uit de koelkast haalt en direct begint te grillen. De hitte van de BBQ zorgt voor een direct bruining maar om de warmte tot diep in de kern van het vlees te krijgen, dient het veel te lang op de grill liggen waardoor de buitenkant volledig verschroeid is alvorens de gewenste cuisson is bekomen.

Een doorgewinterde Pitmaster zal het vlees eerst dichtschroeien (directe methode High&Fast) om het daarna lagzaam te laten garen tot de gewenst cuisson (indirecte methode). Voor de amateur begint hier al de stress.. Hoe moet ik dit georganiseerd krijgen op mijn standaard bbqtoestel.

Geen nood, zonder ervaring en zonder high-tech toestel lukt het evengoed als je volgende methode toepast.

 

De methode

De methode bestaat erin om het stuk vlees eerst vóór te warmen om het nadien dicht te schroeien op de BBQ.

 

Dit bakadvies volg je voor elk stuk dat minstens 1,5cm dik is. Is uw stuk dunner dan 1,5cm dan kan je stap 1 vervangen door uw vlees gedurende minstens een half uur op kamertemperatuur te laten komen.

 

 

Stap 1

Het voorverwarmen zal niet gebeuren op de BBQ. We moeten ervoor zorgen dat het vlees tot in de kern ca 50°c warm wordt.

Nu heb je verschillende methodes om dit te doen, afhankelijk van welke middelen je bij de hand hebt.

In de oven: de oven voorverwarmen op ca 50°c. Je haalt het stuk Gustorvlees uit de verpakking, je wikkelt het in alufolie en laat het gedurende ong 1uur voorverwarmen. (is het stuk minder dik dan 3cm dan mag dit iets minder lang, is het veel dikker dan mag het zeker 1,5u). 

Au bain marie: Alle stukken vlees die je koopt bij Gustor zijn individueel vacuum verpakt. Dus een vacuumtoestel heb je niet nodig. Stel je hierbij niet zoveel voor. Een bain marie kan een Anova precision Cooker zijn, maar we gaan ervan uit dat je die niet hebt.

Het voorverwarmen op ca 50°c duurt net even lang als het aperitief (ca 1 uur), na een half uur steek je ook de BBQ aan zodat die de perfecte temperatuur heeft voor het "moment suprème".

Een grote pot water op een klein vuurtje lukt ook. Evengoed kan je emmer water vullen met warm water uit de douche. Als we ervan uitgaan dat water uit een warme douche ongeveer 40°c warm is, dan zet je de kraan net iets warmer.

In het geval je het water niet kunt bijwarmen tijdens dit proces (bijv met een emmer) dan is het beter dat je na een half uur vers warm water voorziet.

Stap 2.

Nu begint de fun.

De BBQ staat gloeiend heet. (de kolen zijn rood onderaan en een grijs aslaagje vormt zich bovenaan)

Je haalt het vlees uit de oven of uit het warme water. Je verwijdert de alufolie of de vacuumverpakking. 

Laat het vlees niet meer afkoelen nu.

Wrijf het vlees kort in met wat neutrale olie. (zo vermijd je dat het blijft plakken aan het rooster)

Hou je niet van vlammen over het vlees (zeker als het veel vet bevat), creëer dan een veilige zone op je BBQ door de hete kolen wat opzij te schuiven en het vlees niet direct boven de kolen te leggen.

Op het rooster schroei je nu het vlees dicht langs alle kanten, dit tot het een mooi bruin korstje heeft. Dit duurt echt niet lang.

Hier moet je wel even opletten, omdat het vlees al voorverwarmd is gaat de garing een pak sneller.

Nu heb je eigenlijk al de moeilijkste cuisson van allemaal, namelijk een Bleu Chaud!

Afhankelijk van de dikte van het vlees, kan je door het langer te laten garen op het rooster en steeds om te draaien om verbranding te voorkomen, een saignant of à point bekomen. (zie lijst met kerntemperaturen

Laat het vlees,afgedekt, minstens 5 minuten rusten.

Nu kun je het trancheren, verse peper en lekker zout van de molen erover en het is feest.

 

Deze methode laat je toe om zonder veel kennis, zonder high-tech materiaal maar met veel goesting een prachtig resultaat te bekomen.

 Vurige groeten

 

Jef & Rik van Gustor.

 

 

 





  • Delivery

    Gustor Meat Boutique delivers delicious fresh meat at home, at work, or on holiday.
    (Benelux and France)

    ATTENTION PLEASE:DURING THE END OF YEAR PERIOD, OTHER THAN NORMAL DELIVERY DAYS AND DELIVERY TIMES APPLY. PLEASE SEE OUR INSPIRATION PAGE)

    Ordered before 9 a.m., delivered before 8 p.m. the next day. If you did not choose a time block option, your order will be delivered as standard between 8 am and 8 pm. For this we enter into a contract with Dynalogic of DHL to deliver between 8 am and 6 pm. After all, we know that the driver is sometimes delayed during the day. The expected time of delivery that you receive from the courier service is therefore never an absolute certainty. How should you interpret the time blocks? Not as an absolute certainty. The morning delivery time block will certainly guarantee that you can serve the meat for dinner, but not that we can guarantee you an appointment at 1.15 pm away from home. In most cases this will work, but it is not a certainty, anything can happen along the way. Afternoon delivery guarantees that you do not need to be home until 1 pm. We deliver from Tuesday to Saturday, but you can always order.

    You can follow the order via a track & trace code, which arrives in your mailbox one day before delivery. The Gustor package is sent under guarantee via Dynalogic or DHL. Don't be alarmed if you receive a message from our DYNALOGIC courier service a few days prior to your delivery. This does not mean that your order has already been shipped, but that we have already reserved a window on their routes for your package for the day in question. Courier services are sometimes overcrowded and in this way we ensure a good delivery. On the day preceding your delivery, you will receive an email from us informing you that your order will be cut, packed and shipped.

    As a customer, it is not permitted to change your delivery appointment with the courier service yourself. Changes must always be made via Gustor. Your own agreements with the courier service are outside the responsibility of Gustor

    It is important to know that we always send fresh and chilled and never frozen - unless otherwise stated on the website. Thanks to the refrigerated packaging, we can guarantee our customers an optimal taste experience. The meat therefore remains refrigerated after delivery! Ideal for those who deliver at the reception of the office or workshop.

    If the meat is not delivered in excellent condition, the customer gets his money back. That is the Gustor guarantee.

  • Pickup

    Gustor Meat Boutique also has a Pick-Up store in Koksijde, where orders can be picked up for free.

    The address of the Pick-Upstore is Zeelaan 205, Koksijde. Open from Monday to Friday, 10 a.m. to 12 noon.

Didn’t receive a confirmation email? Be sure to check your spam box! The mail with the track & trace code can also be found there.

Would you rather have had your meat on the day itself? Call us: +32 473 60 06 22

When stored under 7 ° C, the vacuum packaging guarantees a total freshness of 8 days after reception. For poultry this is four days with a storage under 4 ° C.

In the freezer you can keep the meat for up to six months.

All products are shipped fresh - and therefore not frozen - unless stated otherwise on the website. No product was previously frozen.

A special announcement about smell, color and taste. Gustor Meat Boutique products are top products, usually matured and always full of flavor. If you have no experience with such products, you will undoubtedly notice that our products usually have a specific smell. Also, the slightly browner, matured color is different from the meat that you find in the supermarket.

This is completely normal. For example, an odorless wine cannot possibly be a top wine, and the color evolves as the wine ripens longer.

Because we work with fresh products, it is possible that a product is no longer available. Keep an eye on the website or email us to see when something is available again.

Delicious (and) fresh meat guaranteed, thanks to a combination of cooling and insulation.

The meat is cut to size as desired. Ordered multiple items? These are first individually vacuum packed, so hygiene and safety remain guaranteed. The packaged meat then goes into an insulating EPS (polystyrene) box, which keeps the meat in excellent condition during shipping.

At Gustor Meat Boutique we attach great importance to the environment. The packaging was specially designed by us and is environmentally friendly. The enclosed cooling elements are perfectly reusable and have been certified by an independent inspection body: non-toxic and suitable for cooling foodstuffs - in full compliance with the rules of the FASFC. If you still want to discard the box, it is good to know that EPS is perfectly recyclable.

Our meat is never sent frozen, unless otherwise stated on the website.

In order to guarantee our customers an optimal taste experience with our exceptional quality meats, we always deliver fresh and chilled products.

If the meat is not delivered in optimal conditions, the customer is reimbursed. This is the Gustor guarantee.

Transportation Costs for cooled delivery

Order total : < 150 € > 150 € > 300 €
Belgium, Netherlands & Luxemburg 10,89 € Free Free
to France 25 € 25 € Free
to Germany 25 € 25 € Free
Pick-up Free at our Pick-Up store in Koksijde is free (select pick-up next step)

All weights on the website of Gustor Meat Boutique are global weights that make a payment in advance possible. The actual weight of the meat can differ, because the order is in its total weighted.

Gustor Meat Boutique guarantees that the difference between the two will never be greater than 5%. If the delivered weight proves to be more than the originally given weight, the customer obviously does not have to pay.

Should the difference still be greater than 5%, Gustor Meat Boutique provides a refund in cash.

The difference between the two weights is calculated with a subtraction sum and then multiplied by the average price per kilo of the purchased goods.

La race n’est pas le seul paramètre essentiel dans la qualité d’une viande. Le ‘terroir’ - le milieu dans lequel l’animal a vécu - et la nourriture qu’il a reçue sont autant d'éléments cruciaux. Les Highlands écossais, les Alpes autrichiennes, les forêts des Landes sont autant d’environnements qui garantissent une plus-value dans la qualité de la viande. Nous sommes constamment à la recherche de ces viandes provenant de ces régions d’exception. Il est évident qu’une viande de vache Holstein qui a passé des années dans un élevage laitier aux Pays-Bas n’a rien en commun avec celle du même type d’animal qui s'est nourri dans les herbages des Alpes autrichiennes.

Vous recevrez un couriel de confirmation immédiatement après votre commande. Dès cet instant, l’adresse de livraison ne peut plus être modifiée. Nous tenons ainsi éviter tout risque de confusion qui entraîneait un retard de plusieurs jours.

Quelques astuces pour une livraison parfaite? Cliquez ici...


Customer Service

Customer service can be reached every weekday of the week from 8 am till 6 pm.

In case you still have any questions or you would like some assitance making your order, don't hesitate to contact us.