Varkenswangetjes met bruin bier zijn een echte klassieker.
Varkenswangen hebben van nature uit heel veel smaak, door de trage stoofwijze zijn ze ook nog eens supermals.
Dit gerecht kan je evengoed met rundswangen (die moet je dan wel vernsijden) of chuck eye (eveneens in blokjes gesneden) klaarmaken.
De meeste recepten schrijven voor om de wangen te ontvliezen, maar eigenlijk is dit een eigen keuze.
Door de vliesjes eraan te laten krijg je extra collageen (binding) en minstens evenveel (of nog meer) smaak.
Sommige mensen vinden de vliesjes wel wat onaangenaam in de mond, maar probeer het gerust eens, je zal nauwelijks verschil merken.
Benodigdheden
- 2uien
- 2 wortelen
- klontje boter
- 1 kg varkenswang
- peper van de molen
- zout
- laurierblaadje
- tijm
- peterselie
- 1 kruidnagel
- 1 bruin bier (bruin tafelbier, Rodenbach, Sint Bernardus Abt 12 of zelfs een oude geuze of kriek..) naar eigen smaak
- 1 witte boterham
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels bruine suiker
Werkwijze
1. Pel de uien en versnipper ze. Schraap de wortelen en snij deze in dikke sneden van ca 1,5cm.
2. Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui, wortel en de geplette look in de hete boter.
3. Je kan de varkenswangen zelf ontvliezen of zoals gezegd voor één keer de vliesjes eraan laten Je hoeft de wangen niet te versnijden, zo krijg je mooie grote stukken vlees. Heb je liever kleinere stukken, snij ze dan maximaal halfdoor.
4. Smelt een klontje boter in een braadpan op een stevig vuur.
5. Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuif zout. Bak de stukken varkenswang kort tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerder beurten.
6. Doe het vlees (dat binnenin nog niet gaar is) in de stoofpot met ui, wortel en look.
7. Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik enkele laurierbladen, een paar takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen.
8. Leg het kruidentuiltje in de stoofpot, samen met een kruidnagel.
9. Gebruik het bier om de pan waarin het vlees gebakken werd te ‘deglaceren’. Giet het in de hete pan en roer alle aanbaksels los.
10. Giet het warm bier in de stoofpot met het vlees.
11. Strooi de suiker in de pot en smeer de witte boterham in met scherpe mosterd. Leg de boterham bovenop het vlees en zet het deksel op de pot.
12. Laat de stoofschotel zo’n 2 uur sudderen op een zacht vuur of in de oven op 190°C. De gaartijd is bij benadering. Veel is afhankelijk van de temperatuur en de kookwijze. Maar weet dat je wangetjes altijd supermals kan krijgen. Is dit niet na 2uur dan laat je ze gewoon nog wat langer garen. Maar het komt sowieso goed. Doe je het in de oven, dan heb je er eigenlijk geen omkijken naar (als het deksel de pot mooi afsluit) Doe je dit op het vuur, dan roer je best af en toe eens om omdat de warmte maar van 1 kant komt en er iets meer gevaar voor aanbakken is.
13. Proef het resultaat en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
Varkenswangetjes zijn heerlijk met zelfgemaakte grofgesneden frieten en heerlijke vers mayonaise.