Recept in samenwerking met Kriskookt
Nodig voor 4 personen
- 1 kg spiering kotelet of varkensspiering
- 1 butternut pompoen
- 4 zoete aardappels
- 4 maiskolven
- olijfolie
- peper en zout
- tijm/laurier
- 1 teentje knoflook
Kruidenkorst
- 2 el pompoenpitten
- 2 el pistachenoten (gepeld)
- 1 klein teentje knoflook
- 2 takjes tijm
- 2 el paneermeel
- 1 el graanmosterd
- 1 el olijfolie
Doen:
- Snij de pompoen, zoete aardappel en mais in stukken
- Besprenkel deze met olijfolie
- Verdeel de groeten op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Kruid deze met peper, zout en tijm
- Bak de groenten gedurende 40 minuten in een oven van 180 graden
- Haal het vlees een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat dit kamertemperatuur kan komen
- Kruid het vlees aan beide zijden met peper van de molen en wat zout
- Smelt een klont boter in een pan. Kleur het vlees goudbruin langs alle zijden
- Leg het vlees in een ovenschotel, overgiet dit met de boter uit de pan
- Verdeel de kruidenkorst op het vlees
- Leg tijm, laurier en een geplet teentje knoflook bij in de ovenschotel
- Bak het gebraad in de oven, volg hiervoor de richtlijnen hieronder
Varkensgebraad in de oven: Per 1 kg
* 10 minuten op 200 graden
* 40 minuten op 160 graden
Voor dit gebraad van 500 gram rekenden we dus 5 minuten op 200 graden en 20 minuten op 160 graden. We hielden ook de kerntemperatuur in het oog. Wanneer deze 67 had bereikt haalden we het vlees uit de oven.
- Bedek het vlees met aluminiumfolie, laat dit 10 minuten rusten
- Snij het varkensgebraad in plakken
- Serveer dit met de oven geroosterde groenten