Home delivery, every day, from Tuesday to Saturday.

Freshly Cut &
Cool delivery
at home

Over voedselveiligheid, vleesschandalen, overconsumptie en…. de koers.

Over voedselveiligheid, vleesschandalen, overconsumptie en…. de koers.

Inleiding:

De recente (en ook de oudere) voedsel- en vleesschandalen doen een algemene roep naar meer en betere controles en strengere regels ontstaan. Zal dit inderdaad tot een hogere voedselveiligheid leiden en zo toekomstige schandalen vermijden? Eerlijk gezegd, volgens mij zeer zeker niet, integendeel.

 

1. Strengere controles en meer regeltjes .

Ik ben zelf een enorme fan van de koers. Zolang er nog één coureur op zijn fiets zit, kan ik blijven kijken.

Ja maar ze zijn toch allemaal gedopeerd, waarom blijf je dan kijken?”

Ik ben er eerlijk gezegd nogal gerust op. De georganiseerde doping in het peleton is er uit. Hoewel marginal gains..... Maar hoe kwam dit ook weer?

Door de strengere regels?

Door nog meer producten op de verboden lijst te plaatsen?

Door de strengere controles?

Door de whereabouts?

Neen! Al deze elementen hebben er wel voor gezorgd dat het leven van de bonafide coureur wel heel ingewikkeld wordt.

Toen de Duitse TV (ZDF, ARD) besliste om geen wielrennen meer uit te zenden.

Toen grote Duitse bedrijven (en nadien ook Rabobank) beslisten sponsorcontracten op te zeggen of niet te vernieuwen.

TOEN brak er paniek uit. Pas als de inkomstenstroom, door de vele dopinggevallen, dreigde in te storten, toen zijn de zaken veranderd.

Zal de War on Drugs in Antwerpen succesvol zijn? Zolang de vraagzijde van de drugshandel niet aangepakt wordt zal er aanbod zijn. Er wordt wel af en toe een bende opgerold, maar dit heeft enkel als gevolg dat er plaats vrij komt voor een nieuwe bende. Als de vraag naar drugs stopt, heeft drugshandel geen zin meer. Het is geweten dat bij een vossenplaag het geen zin heeft om een vos te doden. Dit maakt enkel territorium vrij voor een andere vos.

In wat volgt hoop ik jullie te overtuigen dat er heel wat meer nodig is dan strengere regels en betere controles.

 

2. Wat met de voedingssector?

De overheid en in casu het FAVV heeft in het verleden steeds meer regels opgelegd aan de voedingssector. De invoering van de HACCP zou voor eens en voor altijd de kwaliteit van onze voeding garanderen.

In de praktijk betekent het dat er eigenlijk een alternatief circuit wordt gecreëerd. Namelijk naast het fysieke circuit waar voedingsmiddelen circuleren, bewerkt en verkocht worden, kwam er een administratief circuit die een perfecte neerslag zou zijn van het fysieke circuit. Zodoende dacht men de processen te kunnen objectiveren en door de adminstratie te controleren ook die processen onder controle te brengen.

Wat gebeurt er in de praktijk?

Voor de bonafide producent, bewerker of verkoper van voedingsmiddelen werd het proces alleen maar ingewikkelder en duurder. Zo kost een, door een externe firma opgesteld en uitgevoerd, ongediertebestrijdingsplan geld, veel geld.  

Als een kleine operator in de voedselketen, van iedere stap die hij zet een administratie dient bij te houden, wordt zijn enige motivatie na verloop van tijd, om zo weinig mogelijk stappen te zetten.

Een slager, traiteur, bakker zal wel 2 keer nadenken vóór hij een ingrédient zal veranderen, want dat brengt een pak werk mee. Het artisanale, de ingeving van het moment, het “genie” gaat eruit.

Indien een slager die elke dag 10 dagschoteltjes maakt aan dezelfde administratieve normen moet voldoen als een industriële producent die (in samenwerking met één of andere grote naam uit de culinaire wereld) 100.000 dezelfde gerechten kan produceren, dan hoeft het geen betoog dat die zich volledig uit markt zal prijzen.

Wat is dan het gevolg van het invoeren van nog strengere regels en controles?

Dat heel de sector naar een industriële of semi-industriële schaal zal evolueren. Want enkel op dat niveau zijn deze regels haalbaar en betaalbaar.

En heb ik het verkeerd, maar ik dacht nu net dat de recente schandalen zich in die sector voordeden.

Voor enkele malafide industriële operatoren wordt het immers zeer interessant om hun administratie mooi op orde te houden, op die manier aan de controlerende overheid aan te tonen dat ze goed bezig zijn en ondertussen te sjoemelen in het fysieke circuit.

Er wordt gegoocheld met nikszeggende certificaten en labels die de consument willen laten vermoeden met een kwaliteitsproduct te maken te hebben.

Zo zagen we deze week nog een reclame passeren van een supermarktketen die filets van lijngevangen noordzeetong aanprees… LIJNGEVANGEN NOORDZEETONG… en dan nog in hoeveelheden die een nationale reclamecampagne mogelijk maken…wordt het nog gekker?

Een kleine slager, bakker of visboer die op een bepaald moment één of ander document niet in orde heeft, die brengt de voedselveiligheid niet in gedrang.

De voedselveiligheid wordt in gedrang gebracht door grote spelers, voor wie ½€ per kilogram een miljoenenverschil uitmaakt.

Omdat het hele systeem gebaseerd is op dit adminstratieve circuit, werkt het het sjoemelen in de hand, waar men origineel dacht dat dit net omgekeerd zou zijn. Het geeft de sjoemelaar een tool om pakken euro’s te verdienen.

 

3. De juiste weg.

We mogen niet uit het oog verliezen dat de bedrijven waarover spraken tijdens de recente en vorige schandalen geen kleine spelers zijn. Het zijn de hoofdleveranciers van de grootdistributie. We mogen evenmin vergeten dat het tot de corebusiness behoort van deze distributienetwerken om al hun leveranciers constant onder zware prijsdruk te zetten waardoor dergelijke misbruiken soms de enige manier zijn om nog rendabel te kunnen werken.

De publieke opinie schreeuwt om betere en strengere controles. Zou het niet beter zijn als alle operatoren in de voedingssector een oproep doen om het gezond verstand te laten zegevieren.

Laat ons om te beginnen minder consumeren. Eerlijk gezegd, en dan is het nog een beenhouwer die dit zegt, we hoeven niet persé elke dag vlees te eten. Of toch zeker niet elke dag een halve kilogram.

Stop met het kopen van voedingswaren die aan belachelijke prijzen worden verkocht. Stop met te geloven wat de marketingmachines en de prachtige verpakkingen ons willen doen geloven, lijngevangen zeetong, weet je nog…

Indien we met zijn allen de inkomensstroom stilleggen door geen dergelijke industriële producten meer te kopen dan zal het probleem zich vanzelf oplossen. Gehakt aan 3,49€/kg is geen gehakt.Toch zeker niet van dieren die in een goede omgeving hebben geleefd en waarmee de boer een normaal inkomen heeft weten te verdienen.

Is het niet aan het FAVV om daarover meer en beter te communiceren. Een verplichte cursus werkelijkheidsonderricht voor consumenten dringt zich op.

Stuur controleurs de baan op die minstens evenveel stielkennis hebben als de gecontroleerde. Van mij mogen ze gerust eens proeven van het gehakt om vast te stellen of dit nu wel echt een kwaliteitsproduct is of iets wat de naam gehakt niet waardig is.

Laat het Favv eens een studie maken van wat nu een eerlijke prijs is voor een eerlijk product.

Stop met te geloven dat regeltjes  de wereld beter maken. Stop met het vingerwijzen naar een bakker, slager, kok of traiteur die een dokument of één of andere registratie over het hoofd heeft gezien omdat hij op dat moment te druk bezig was een (h)eerlijk product te realiseren.

Stop met nog meer regels op te leggen waardoor ambachtslui  de zin voor initiatief verliezen en waardoor de hele voedingssector enkel nog op industriële schaal rendabel wordt. Meer nog, het sjoemelen op grote schaal wordt daardoor nog leuker voor de stouterikken.

Waarvoor dienen de smaakpapillen die we gekregen hebben eigenlijk.?

Rik Debouver

Owner @ Gustor MeatBoutique, Premium online Butchers.

 





  • Delivery

    Gustor Meat Boutique delivers delicious fresh meat at home, at work, or on holiday.
    (Benelux and France)

    ATTENTION PLEASE:DURING THE END OF YEAR PERIOD, OTHER THAN NORMAL DELIVERY DAYS AND DELIVERY TIMES APPLY. PLEASE SEE OUR INSPIRATION PAGE)

    Ordered before 9 a.m., delivered before 8 p.m. the next day. If you did not choose a time block option, your order will be delivered as standard between 8 am and 8 pm. For this we enter into a contract with Dynalogic of DHL to deliver between 8 am and 6 pm. After all, we know that the driver is sometimes delayed during the day. The expected time of delivery that you receive from the courier service is therefore never an absolute certainty. How should you interpret the time blocks? Not as an absolute certainty. The morning delivery time block will certainly guarantee that you can serve the meat for dinner, but not that we can guarantee you an appointment at 1.15 pm away from home. In most cases this will work, but it is not a certainty, anything can happen along the way. Afternoon delivery guarantees that you do not need to be home until 1 pm. We deliver from Tuesday to Saturday, but you can always order.

    You can follow the order via a track & trace code, which arrives in your mailbox one day before delivery. The Gustor package is sent under guarantee via Dynalogic or DHL. Don't be alarmed if you receive a message from our DYNALOGIC courier service a few days prior to your delivery. This does not mean that your order has already been shipped, but that we have already reserved a window on their routes for your package for the day in question. Courier services are sometimes overcrowded and in this way we ensure a good delivery. On the day preceding your delivery, you will receive an email from us informing you that your order will be cut, packed and shipped.

    As a customer, it is not permitted to change your delivery appointment with the courier service yourself. Changes must always be made via Gustor. Your own agreements with the courier service are outside the responsibility of Gustor

    It is important to know that we always send fresh and chilled and never frozen - unless otherwise stated on the website. Thanks to the refrigerated packaging, we can guarantee our customers an optimal taste experience. The meat therefore remains refrigerated after delivery! Ideal for those who deliver at the reception of the office or workshop.

    If the meat is not delivered in excellent condition, the customer gets his money back. That is the Gustor guarantee.

  • Pickup

    Gustor Meat Boutique also has a Pick-Up store in Koksijde, where orders can be picked up for free.

    The address of the Pick-Upstore is Zeelaan 205, Koksijde. Open from Monday to Friday, 10 a.m. to 12 noon.

Didn’t receive a confirmation email? Be sure to check your spam box! The mail with the track & trace code can also be found there.

Would you rather have had your meat on the day itself? Call us: +32 473 60 06 22

When stored under 7 ° C, the vacuum packaging guarantees a total freshness of 8 days after reception. For poultry this is four days with a storage under 4 ° C.

In the freezer you can keep the meat for up to six months.

All products are shipped fresh - and therefore not frozen - unless stated otherwise on the website. No product was previously frozen.

A special announcement about smell, color and taste. Gustor Meat Boutique products are top products, usually matured and always full of flavor. If you have no experience with such products, you will undoubtedly notice that our products usually have a specific smell. Also, the slightly browner, matured color is different from the meat that you find in the supermarket.

This is completely normal. For example, an odorless wine cannot possibly be a top wine, and the color evolves as the wine ripens longer.

Because we work with fresh products, it is possible that a product is no longer available. Keep an eye on the website or email us to see when something is available again.

Delicious (and) fresh meat guaranteed, thanks to a combination of cooling and insulation.

The meat is cut to size as desired. Ordered multiple items? These are first individually vacuum packed, so hygiene and safety remain guaranteed. The packaged meat then goes into an insulating EPS (polystyrene) box, which keeps the meat in excellent condition during shipping.

At Gustor Meat Boutique we attach great importance to the environment. The packaging was specially designed by us and is environmentally friendly. The enclosed cooling elements are perfectly reusable and have been certified by an independent inspection body: non-toxic and suitable for cooling foodstuffs - in full compliance with the rules of the FASFC. If you still want to discard the box, it is good to know that EPS is perfectly recyclable.

Our meat is never sent frozen, unless otherwise stated on the website.

In order to guarantee our customers an optimal taste experience with our exceptional quality meats, we always deliver fresh and chilled products.

If the meat is not delivered in optimal conditions, the customer is reimbursed. This is the Gustor guarantee.

Transportation Costs for cooled delivery

Order total : < 150 € > 150 € > 300 €
Belgium, Netherlands & Luxemburg 10,89 € Free Free
to France 25 € 25 € Free
to Germany 25 € 25 € Free
Pick-up Free at our Pick-Up store in Koksijde is free (select pick-up next step)

All weights on the website of Gustor Meat Boutique are global weights that make a payment in advance possible. The actual weight of the meat can differ, because the order is in its total weighted.

Gustor Meat Boutique guarantees that the difference between the two will never be greater than 5%. If the delivered weight proves to be more than the originally given weight, the customer obviously does not have to pay.

Should the difference still be greater than 5%, Gustor Meat Boutique provides a refund in cash.

The difference between the two weights is calculated with a subtraction sum and then multiplied by the average price per kilo of the purchased goods.

La race n’est pas le seul paramètre essentiel dans la qualité d’une viande. Le ‘terroir’ - le milieu dans lequel l’animal a vécu - et la nourriture qu’il a reçue sont autant d'éléments cruciaux. Les Highlands écossais, les Alpes autrichiennes, les forêts des Landes sont autant d’environnements qui garantissent une plus-value dans la qualité de la viande. Nous sommes constamment à la recherche de ces viandes provenant de ces régions d’exception. Il est évident qu’une viande de vache Holstein qui a passé des années dans un élevage laitier aux Pays-Bas n’a rien en commun avec celle du même type d’animal qui s'est nourri dans les herbages des Alpes autrichiennes.

Vous recevrez un couriel de confirmation immédiatement après votre commande. Dès cet instant, l’adresse de livraison ne peut plus être modifiée. Nous tenons ainsi éviter tout risque de confusion qui entraîneait un retard de plusieurs jours.

Quelques astuces pour une livraison parfaite? Cliquez ici...


Customer Service

Customer service can be reached every weekday of the week from 8 am till 6 pm.

In case you still have any questions or you would like some assitance making your order, don't hesitate to contact us.