Gustor Meatboutique lanceert als eerste slagerij het CLEAN LABEL
Een product met een Clean Label is een product in zijn zuiverste vorm. Zonder enige toevoeging van
Deze producten zijn ook niet onder een zogenoemde ‘beschermende atmosfeer’ verpakt. In de realiteit is zo’n beschermende atmosfeer dikwijls synoniem voor bewaargas of een combinatie van gassen die een mooie kleur van het product of langere bewaartijd garanderen.
Niets van dit alles dus!
De consument heeft behoefte aan duidelijkheid.
Bijna dagelijks worden wij ondervraagd door potentiële klanten welke toegevoegde er in onze producten zitten.
Hierbij gaat het meestal om vragen ivm allergenen. Voor alle duidelijkheid: het is niet
omdat een product allergenen bevat dat het een slecht product is.
Maar we moeten ons ook afvragen of die allergenen wel op hun plaats zijn. Dat melk
lactose bevat is de normaalste zaak van de wereld. Maar dat er gluten in worst zitten is
niet normaal. Worst of gehakt dient gewoon gemalen vlees te zijn, eventueel met één of
andere specifieke kruiding. Maar gluten horen er niet in thuis, tenzij je een, ons inziens
minderwaardig product aanbiedt, waarbij men gluten gebruikt om X% water te kunnen
toevoegen zonder dat dit opvalt.
Het is niet omdat een product toegelaten is dat het opportuun is het te gebruiken.
Veel van onze producten hebben zoveel smaak dat klanten zich afvragen waar die
smaak vandaan komt. Dit is zeker het geval voor ons dry-aged vlees.
Wel deze zijn eigen aan het product. Wij willen hiermee duidelijk maken dat smaak
inherent is aan het soort vlees dat wij aanbieden en dat daarvoor geen hocus pocus
nodig is.
In een vleeswereld die overspoeld wordt door additieven, marinades, rubs, etc.. zouden
we bijna vergeten dat er ook topproducten bestaan die van nature veel smaak bevatten.
Dat de ene steak de andere niet is, net zo voor kotelet of lamsvlees.
Terug naar ‘normaal’.
Heel veel ‘kwaliteiten” die de gemiddelde consument momenteel verwacht vlees zijn een
gevolg onnatuurlijke processen, toevoeging van (weliswaar toegelaten) additieven en van
marketeers die ons doen geloven dat het zo hoort.
Klanten vragen zich af waarom onze producten soms een andere kleur hebben dan wat zij
normaal gewoon zijn.
Hier komen we ook terug op de zogenoemde ‘beschermende atmosfeer’. Onze producten worden gewoon vacuum verpakt, onder dergelijke combinaties van gassen.
Waarom voegen wij geen (toegelaten) kleurbehoudende middelen aan onze producten, of
bindmiddel aan onze hamburgers? Omdat deze eigenlijk niks terzake doen, allergieën
kunnen opwekken of consumenten op het verkeerde been kunnen zetten.
Puur natuur lijkt ons een veel betere optie.
Wij zien bij importeurs ook soms vlees liggen dat binnenkomt met een houdbaarheidsdatum van 6 maand. Begrijpelijk dat groothandels en horeca graag met deze producten werken want zo wordt stockbeheer wel een stuk makkelijker. Op het etiket is geen enkel bewaarmiddel te bespeuren. Wel dit is NIET normaal en dergelijk product kan nooit een clean label krijgen bij Gustor.
Green Clean Label: enkel en alleen puur vlees. Niks aan toegevoegd.
Blue Clean Label: puur vlees met een natuurlijke kruiding zoals: zeezout, zwarte peper,
anijszaad etc...
Sommige producten geven wij een specifieke kruiding. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onze salsiccia. Voor alle duidelijkheid: Blue Clean Label betekent hier weeral puur natuur. We werken niet met gewoon (chemisch geproduceerd) keukenzout maar met natuurlijk zeezout. Zo is het voor klanten die een bepaald dieet volgen of een allergie hebben, belangrijk te weten dat ze bij een Blue Clean Label best eens nalezen wat er in zit.
Bij het ontwikkelen van dit label hebben we gemerkt dat 95% van de producten die wij
aanbieden en 99% van de omzet al Clean Label was.
Sommige producten die niet Clean Label waren hebben we uit ons assortiment gehaald.
Andere producten die superlekker zijn en waarvoor er momenteel geen Clean Label
alternatief bestaat, hebben we behouden. Bijvoorbeeld de Secreto 07 van De Laet-‐Van
Haver. We zijn er zeker van dat door de komst van Clean Labels, meer producenten verder
nadenken of de toevoeging van bepaalde stoffen wel essentieel voor de kwaliteit van het
product.
We hopen bij Gustor dat we veel navolging krijgen. Al te lang werd er in de vlees-‐ en voedingswereld (of zeggen we beter industrie?) geheimzinnig gedaan over de toevoeging van ‘hulpstoffen’ en werd het gebruik van chemische additieven als heel normaal gezien.
Het feit dat een additief toegelaten is (meestal door veel lobbywerk trouwens), blijkt dit in de praktijk een vrijgeleide te zijn om dit te pas en te onpas te gaan gebruiken. Als we een grote chef op TV een heerlijke paté zien maken en hij als geheim ingredient ‘kleurzout’ gebruikt (naar eigen zeggen, als een echte slager) dan breekt ons hart. Kleurzout bevat nitriet, is 100% chemisch en heeft als enig doel de paté mooi rood te maken na het bakken terwijl de natuurlijke kleur van gebakken varkensvlees gewoon grijs is. Een gemiste kans?
Terug naar ‘normaal’ zeiden we toch?
Rik en Jef Debouver
Chief Butchers @ Gustor Meatboutique
Gustor Meat Boutique delivers delicious fresh meat at home, at work, or on holiday.
(Benelux and France)
ATTENTION PLEASE:DURING THE END OF YEAR PERIOD, OTHER THAN NORMAL DELIVERY DAYS AND DELIVERY TIMES APPLY. PLEASE SEE OUR INSPIRATION PAGE)
Ordered before 9 a.m., delivered before 8 p.m. the next day. If you did not choose a time block option, your order will be delivered as standard between 8 am and 8 pm. For this we enter into a contract with Dynalogic of DHL to deliver between 8 am and 6 pm. After all, we know that the driver is sometimes delayed during the day. The expected time of delivery that you receive from the courier service is therefore never an absolute certainty. How should you interpret the time blocks? Not as an absolute certainty. The morning delivery time block will certainly guarantee that you can serve the meat for dinner, but not that we can guarantee you an appointment at 1.15 pm away from home. In most cases this will work, but it is not a certainty, anything can happen along the way. Afternoon delivery guarantees that you do not need to be home until 1 pm. We deliver from Tuesday to Saturday, but you can always order.
You can follow the order via a track & trace code, which arrives in your mailbox one day before delivery. The Gustor package is sent under guarantee via Dynalogic or DHL. Don't be alarmed if you receive a message from our DYNALOGIC courier service a few days prior to your delivery. This does not mean that your order has already been shipped, but that we have already reserved a window on their routes for your package for the day in question. Courier services are sometimes overcrowded and in this way we ensure a good delivery. On the day preceding your delivery, you will receive an email from us informing you that your order will be cut, packed and shipped. IMPORTANT: For legal reasons, our courier is forbidden to leave perishable foodstuffs such as meat unattended. You haven't bought a book or a pack of washing powder. Our couriers do their utmost to get your order delivered effectively, but then we also need your cooperation. Should you suddenly go away urgently, place a clear message at your door, addressed to Dynalogic (not to Gustor), stating which neighbor they are allowed to deliver the package to. Without this message, they are legally (food safety) not allowed to deliver the package to a neighbor. And please call us in this case, so we can inform the driver before delivery
As a customer, it is not permitted to change your delivery appointment with the courier service yourself. Changes must always be made via Gustor. Your own agreements with the courier service are outside the responsibility of Gustor
It is important to know that we always send fresh and chilled and never frozen - unless otherwise stated on the website. Thanks to the refrigerated packaging, we can guarantee our customers an optimal taste experience. The meat therefore remains refrigerated after delivery! Ideal for those who deliver at the reception of the office or workshop.
If the meat is not delivered in excellent condition, the customer gets his money back. That is the Gustor guarantee.
Gustor Meat Boutique also has a Pick-Up store in Koksijde, where orders can be picked up for free.
The address of the Pick-Upstore is Zeelaan 205, Koksijde. Open from Monday to Friday, 10 a.m. to 12 noon.
Didn’t receive a confirmation email? Be sure to check your spam box! The mail with the track & trace code can also be found there.
Would you rather have had your meat on the day itself? Call us: +32 473 60 06 22
When stored under 7 ° C, the vacuum packaging guarantees a total freshness of 8 days after reception. For poultry this is four days with a storage under 4 ° C.
In the freezer you can keep the meat for up to six months.
All products are shipped fresh - and therefore not frozen - unless stated otherwise on the website. No product was previously frozen.
A special announcement about smell, color and taste. Gustor Meat Boutique products are top products, usually matured and always full of flavor. If you have no experience with such products, you will undoubtedly notice that our products usually have a specific smell. Also, the slightly browner, matured color is different from the meat that you find in the supermarket.
This is completely normal. For example, an odorless wine cannot possibly be a top wine, and the color evolves as the wine ripens longer.
Because we work with fresh products, it is possible that a product is no longer available. Keep an eye on the website or email us to see when something is available again.
Delicious (and) fresh meat guaranteed, thanks to a combination of cooling and insulation.
The meat is cut to size as desired. Ordered multiple items? These are first individually vacuum packed, so hygiene and safety remain guaranteed. The packaged meat then goes into an insulating EPS (polystyrene) box, which keeps the meat in excellent condition during shipping.
At Gustor Meat Boutique we attach great importance to the environment. The packaging was specially designed by us and is environmentally friendly. The enclosed cooling elements are perfectly reusable and have been certified by an independent inspection body: non-toxic and suitable for cooling foodstuffs - in full compliance with the rules of the FASFC. If you still want to discard the box, it is good to know that EPS is perfectly recyclable.
Our meat is never sent frozen, unless otherwise stated on the website.
In order to guarantee our customers an optimal taste experience with our exceptional quality meats, we always deliver fresh and chilled products.
If the meat is not delivered in optimal conditions, the customer is reimbursed. This is the Gustor guarantee.
Order total : | < 150 € | > 150 € | > 300 € |
Belgium, Netherlands & Luxemburg | 10,89 € | Free | Free |
to France | 25 € | 25 € | Free |
to Germany | 25 € | 25 € | Free |
Pick-up | Free at our Pick-Up store in Koksijde is free (select pick-up next step) |
All weights on the website of Gustor Meat Boutique are global weights that make a payment in advance possible. The actual weight of the meat can differ, because the order is in its total weighted.
Gustor Meat Boutique guarantees that the difference between the two will never be greater than 5%. If the delivered weight proves to be more than the originally given weight, the customer obviously does not have to pay.
Should the difference still be greater than 5%, Gustor Meat Boutique provides a refund in cash.
The difference between the two weights is calculated with a subtraction sum and then multiplied by the average price per kilo of the purchased goods.
La race n’est pas le seul paramètre essentiel dans la qualité d’une viande. Le ‘terroir’ - le milieu dans lequel l’animal a vécu - et la nourriture qu’il a reçue sont autant d'éléments cruciaux. Les Highlands écossais, les Alpes autrichiennes, les forêts des Landes sont autant d’environnements qui garantissent une plus-value dans la qualité de la viande. Nous sommes constamment à la recherche de ces viandes provenant de ces régions d’exception. Il est évident qu’une viande de vache Holstein qui a passé des années dans un élevage laitier aux Pays-Bas n’a rien en commun avec celle du même type d’animal qui s'est nourri dans les herbages des Alpes autrichiennes.
Vous recevrez un couriel de confirmation immédiatement après votre commande. Dès cet instant, l’adresse de livraison ne peut plus être modifiée. Nous tenons ainsi éviter tout risque de confusion qui entraîneait un retard de plusieurs jours.
Quelques astuces pour une livraison parfaite? Cliquez ici...Customer service can be reached every weekday of the week from 8 am till 6 pm.
In case you still have any questions or you would like some assitance making your order, don't hesitate to contact us.