Het is een misvatting dat gerijpt vlees minder geschikt is om in te vriezen. Het tegendeel is zelfs waar.
Kwaliteitsverlies door invriezen kan hoofdzakelijk 3 oorzaken hebben:
- te traag invriezen :bijvoorbeeld in klein vriesvakje boven de koelkast, deze werken meestal te traag en aan te hoge temperatuur.
- verkeerd ontdooien: 2 methoden om dit correct te doen
- ofwel snel. Bijvoorbeeld: in lauw water als het vacuum zit of in de microgolf of afgedekt in een oven à 40°c. Het vlees dien je direct na het ontdooien te consumeren. Dit is niet onze favoriete methode maar het kan zeker in geval van tijdsnood.
- ofwel traag (daags voordien) in de koelkast aan max 5°c. De beste methode.
- de kwaliteit van het vlees.
Over dit laatste kunnen we 2 zaken zeggen:
- Hoe meer VOCHT het vlees bevat hoe MEER kwaliteitsverlies er zal zijn
- Hoe VETTER het vlees is, hoe MINDER kwaliteitsverlies.
Gerijpt vlees valt nu net 2 maal in de goede categorie: weinig vocht en meestal vetter dan andere soorten vlees.
Het zijn magere steaks van middelmatige kwaliteit, van dieren uit industriële veeteelt, die na het ontdooien droog en taai zijn.
Vlees van dieren die traag gegroeid zijn, dat meer vet bevat en nadien zorgvuldig afgerijpt werd, zal quasi geen kwaliteitsverlies kennen na het ontdooien.
Dus wees gerust, invriezen van gerijpt vlees is zeker geen slecht idee!