INGREDIENTEN
Voor 6 personen:
- 1 kg vastkokende aardappelen
- 50 cl melk
- 50 cl room
- 10 g boter
- 180gr geraspte gruyere
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 1 tak rozemarijn
- zwarte peper
- nootmuskaat (versgemalen)
- zeezout
BEREIDING:
Pel de knoflookteentjes en de aardappelen.
(spoel de aardappelen niet onder water om te voorkomen dat ze hun zetmeel verliezen.)
Plet een teentje look
Snijd de aardappelen in plakjes van 3-4 mm, deze moeten zo regelmatig mogelijk zijn.
Giet de melk en room in een pan.
Voeg knoflook, tijm, rozemarijn, laurier, peper, nootmuskaat en een snufje zout toe.
Breng aan de kook en laat vervolgens gedurende 15 minuten op laag vuur zachtjes doorpruttelen.
Boter de binnenkant van een ovenschotel.
Wrijf deze ook in met een in 2 gesneden teentje knoflook
Leg de schijfjes aardappelen in de schaal tot op 1 cm van de rand.
Giet de melk/room bereiding door een zeef over de aardappelen, zodat die mooi onderstaan.
Bestrooi met geraspte kaas.
Bak 30 tot 40 minuten in een oven voorverwarmd tot 160 °. De gratin is klaar wanneer het oppervlak van de gratin mooi goudgeel is.
(Prik even in de aardappelen om de gaarheid te controleren)